Mondkapjesplicht gaat in op 1 december 2020

Vanaf morgen geldt in Nederland de mondkapjesplicht. In de aanpak van het coronavirus heeft het kabinet met ingang van 1 december 2020 het dragen van een mondkapje verplicht gesteld in onder andere winkels, restaurants, theaters en musea. De mondkapjesplicht geldt voor personen van 13 jaar en ouder. Wie de regel niet naleeft, riskeert hiermee een boete van 95 euro.

De mondkapjesplicht geldt in alle publieke binnenruimten, stationsgebouwen en luchthavens. Voorbeelden van publieke binnenruimten zijn: winkels, musea, benzinestations, restaurants, cafés, theaters en concertzalen. Een mondkapje is niet verplicht als mensen een vaste zitplaats hebben.

De handhaving op de mondkapjesplicht ligt bij de overheid en zal door politie en BOA’s gecontroleerd worden. Een mondkapje moet aan een aantal regels voldoen. Zo moet het mondkapje de neus en de mond volledig bedekken en moet deze ontworpen zijn om de verspreiding van virussen tegen te gaan. Het is niet toegestaan om medische mondneusmaskers te gebruiken of een spatscherm. Deze laatste bedekt de neus en mond niet volledig en voldoet dus niet aan de regels. Ditzelfde geldt voor een sjaal of bandana.

Het verplicht dragen van een mondkapje geldt niet voor mensen die vanwege een beperking of ziekte geen mondkapje kunnen dragen of opzetten.

Bron: Maarkelsnieuws